Kategorier
Allmänt Högtalare Kablar Komponenter Musik Utrustning

Min filosofi för min rigg

Visst är det underbart att det finns utrymme för att tänka och ha en egen tanke och filosofi kring hur jag vill skapa min ljudanläggning. Och det är ju så, att det finns otaliga åsikter om detta. Så även lilla jag, har en åsikt, fast den vädrar jag sällan egentligen, men nu tänkte jag ta chansen att skriva lite om detta i min blogg här.

Jag kanske ska tillägga att min bakgrund som relativt tekniskt kunnig, så försöker jag bygga på en teknisk grund, fast jag har även lärt mig att man ska vara öppen, för allt kan inte förklaras rent tekniskt. Då tänker jag på att vissa lösningar, som att byta en kabel, ger bättre ljud, fast om man mäter olika kablars grundparametrar så är de nästan identiska.

Jag tänker som så att jag vill ha ett ljud som är ofärgat, dvs det ska låta som originalet. Men detta är ju svårt att veta, för jag har ju inte varit med under inspelningen eller varit delaktig i mixning eller mastringen.
Jag vet dessutom att detta är en tyckarsport, d.v.s. vi individer tycker olika.
(Men en gång fick jag hjälp av en närstående person, som just jobbar i studiomiljö, att lyssna på ett referensmaterial för att höra om min referensanläggning ger ett ofärgat och neutralt ljud.)

Spelplanen ska vara så, enligt min åsikt, att både högtalare samt effektförstärkaren, ska ge ett neutralt ljud. Detta är en bra och stabil grund att stå på.
Vill jag skapa ett annat sound, då ska jag skapa detta i försteget. T. ex. kan jag ha en förförstärkare av rör, för att ge det lite speciella soundet, det har.
På detta sätt kan jag enkelt byta ut olika delar som phono och DAC enheter, som passar mina behov. Det är även svårt att byta många enheter, samtidigt, för då vet man inte vad som gjorde förändringen i ljudet.

Hit hör även kablar, då jag talar om hela kedjan ända från strömförsörjningen. Många moderna försteg som DAC har ofta en enkel switchad extern nätdel som ger dålig likspänning in i DAC´en. Bara att byta ut denna mot en mer stabiliserad nätenhet, kan ge tydlig påverkan på ljudet.

Så genom att ha en grundplattform med slutsteg och högtalare inklusive kabeln, så känner jag mig trygg att sedan prova och experimentera med olika fabrikat och modeller av försteg och på denna nivå hitta det sound jag trivs bäst med.
Men jag tycker oftast om att ha alla steg så neutrala som möjligt.

Det som jag upptäcker hela tiden, är hur olika kvalitén på inspelningarna är, när jag lyssnar i min referensanläggning.

_______________________________________________________

Detta har jag i min referensanläggning idag och kan skifta mellan de olika enheterna. Ska ärligt säga att jag blivit lite bekväm med tiden, då jag mest lyssnar via DAC och använder Tidal Master via Roon.

Nästa utvärderingssteg för mig blir faktiskt att prova en aktiv högtalarlösning, för att känna på skillnaden. (Bilden ovan visar den utrustningen, DBS8 från O.S Acoustics.)

Just nu som grundstenar
Högtalare: Lukase Audio RAW12
Slutsteg: Moor Amps Angel 6
Försteg (passivt): Moor Angel-pre
DAC: RME-ADI-2

Sedan kan jag skifta med följande
Slutsteg: Harmony Design A90 och Acoustic Imagary ATSAH 500
Försteg: ADL Stratos (DAC/phono), iFi PRO IDSD 4.4, iFi AUDIO NEO IDSD, iFi AUDIO ZEN PHONO MED iPOWER X
Vinylsvarv: AT-LP5 + ART9 + MG10 + HIGH END PHONO CABLE

Referenslänk