Frågan är nog både svår och lätt. Kanske kan denna enkla notis ge lite vägledning?
Låt mig först sammanfatta lite förenklat de olika varianterna på slutsteg (effektförstärkare), på mitt sätt.
Det finns rör och transistorer.
Rör är ju det som funnits lång tid. Men på 50-talet när effekttransistorerna kom (exempelvis 2N3055), så övergick marknaden till just transistorer, som var mer hållbara och kanske lättare att konstruera med.
Men rören har alltid funnits kvar, kanske mest bland instrumentförstärkare och numera är de rumsrena igen, kan man säga.
Idag är nog 300 B (typbeteckningen på ett rör) den mest efterfrågade bland rörförstärkare och då gärna i Klass A. ( 300B SET Singel Ended Triod)
Effekten varierar mellan typ 8 – 17 watt med denna konstruktion, men anses ge optimalt ljud.
Ja, det finns en massa andra rör, men just 300 B slår det mesta, säger många samt jag.
För att driva en högtalare med såpass låg effekt, så måste högtalaren ha hög känslighet och gärna närmare 100 dB.
Behöver man mer effekt så rekommenderar jag att skaffa ett slutsteg med transistorer.
Vanligast slutsteg är nog klass A/B, för att inte dra för mycket effekt från vägguttaget. Bland linjära transistorer så är s.k. Latterala MOSFET en typ som ger effekt och bra linjära kurvor.
Finns inte så många tillverkare idag av denna kategori, men Exicon heter den producent som har lyckats få ut sina komponenter.
För många år sedan fanns andra tillverkare, bl. a. Hitachi m.fl.
Latteral MOSFET ger konstruktioner med hög bandbredd eller hög slew rate, som ger rappa slutsteg. Men framför allt de är mycket linjära vilket passar för audio applikationer.
Klass A drar ju i princip maximal ström konstant. Har man t. ex. ett transistorslutsteg med hög effekt, så får man samtidigt ett mindre värmeverk.
Men handen på hjärtat, så är s.k. switchade slutsteg (klass D) idag rumsrena och dessutom är de riktigt bra. Många kända märken har faktiskt köpt in färdiga moduler från företag (OEM tillverkare) som bara fokuserar på att utveckla och tillverka klass D moduler.
En av dessa s.k. OEM tillverkare är Hypex, som har flera familjer i denna klass. Ncore är en typ som är vanlig och riktigt bra. Hypex senaste typ är Nilai, som är en vidareutveckling av Ncore.
Ett annat fabrikat är Purifi med sin modul Eigentakt. Det intressanta med både Purifi och Hypex är att samma person, Bruno Putzeys, har designat dessa båda.
Ett tredje vanligt märke är ICEpower, men det finns självklart fler att välja bland.
Att inneha effektsteg med lite mer effekt och transistorer i klass A, drar mycket ström och då kan man lika gärna gå över till klass D om det ska vara hög effekt.
Eller har du hög känslighet på dina högtalare, så finlyssna med 300 B rörsteg.
Ska vi prata om begreppet prisvärdhet, så kniper nog klass D första pris. Sedan finns det andra värden och just Hi-Fi skapar lätt känslor av många slag.
Länkar: