Kategorier
Kablar Musik

Vinyl ger mersmak

Jag har varit i livet så många år, så jag är uppväxt med vinylskivor. Ja det fanns till och med stenkakor när jag var liten.

Flera av mina egna skivor finns kvar hos mig till min glädje. Ibland lyssnar jag på några, men jag har inte varit särskild nöjd alla gånger med ljudet.
Nu är det så att jag har inte prioriterat detta. Lat som jag ofta är, så blir det strömmande musikkällor som Tidal. Det är ju vansinnigt bekvämt helt enkelt.

Men för ett tag sedan blev vi återförsäljare för en lite tillverkare i Spanien. QHW Audio heter bolaget och drivs av en ljudnörd som dessutom är musikprofessor. Helt galet roligt, tycker jag. Älskar nördar av nästan alla slag.

Visst har jag haft andra phonosteg, men denna som heter The Vinyl, är otroligt bra. Den har fått vara lite på tillväxt och nu har jag efter lång tid kopplat in en ny kabel mellan vinylspelaren och The Vinyl.
Kan bara säga att The Vinyl har två ingångar och kan ta både MM och MC pickuper.

Kan säga att vinylspelaren är en relativt blygsam apparat av modellen AUDIO-TECHNICA AT-LP5. Den är direktdriven vilket jag föredrar oftast. Den har dock en mycket bättre pickup än standard, nämligen AUDIO-TECHNICA ART9, som är en mycket bra MC modell.

Nu till den lilla hemligheten. Kabeln med RCA kontakter är helt egenutvecklad. Den består i grunden av rent silver samt superfin koppar. Jag har lagt ner mycket tid för utvecklingen och detta är en produkt som kommer att lanseras första kvartalet 2022.
Den tar lite tid att tillverka och jag sitter då med bomullshandskar för att inte kontaminera metallerna. Känns som terapi ibland. -;)

En av hemligheterna är att denna korta kabel har en total kapacitans på enbart 35 pF/m. Detta värde tillåter högre frekvenser att komma fram tydligare men den tycks ge en allmänt bättre och bredare ljudbild.
De som säger att en annan kabel inte gör skillnad, måste nog fundera om!

Mina gamla vinylskivor fick ett helt nytt liv. Jösses, säger jag bara.
Jag har suttit i timmar och bara njutit och detta har hänt flera dagar, så fort jag fått en stund över.
Musiken känns extremt organisk och ”lite krämig” men framför allt så öppen och närvarande i rummet.

Saker som detta gör mig glad och lycklig!

Som avslutning av detta inlägg, jag återkommer när kabeln är kommersiellt helt klart att börja säljas. Jag är säker på att den kommer att glädja många fler än bara mig.

——————————————————————————–

Svaga punkter i nedan uppställning, som kan förbättras är grovt, en bättre skivspelare och extern stabiliserad nätspänning till The Vinyl (den matas med 36 VDC).
Kablarna från The Vinyl till slutsteget, kan provas med andra modeller. Kanske rent av med samma struktur som de kommande egenutvecklade.

Utrustning som användes vid lyssnandet;
Skivspelare: AUDIO-TECHNICA AT-LP5
Pickup: AT-ART9
Phono förförstärkare: The Vinyl (med ordinarie nätförsörjning, kan bytas till bättre)
Kabel från skrivspelare till phono: Under utveckling (lanseras 2022)
Kabel mellan phono och slutsteg: referenskablar från Sommer Cable
Slutsteg: Moor Angel 6
Högtalare: Lukase RAW12